10/4/07

Del talent, el coaching i el lideratge

Ahir, mentre em preparava per al retorn a la vida laboral després de les vacances de setmana santa, vaig llegir la següent notícia publicada en l'edició digital del País:

"Titulados cada vez más exigentes. Los jóvenes cualificados muestran gran disposición a cambiar de empresa hasta lograr colmar sus expectativas"

Doncs quina obviedad, em vaig dir. Vaig continuar amb la lectura de la notícia per si deia alguna cosa no trivial (com fidel seguidor del Curso de Ética Periodística del dissortat programa Caiga Quien Caigua sé prou bé que alguns periodistes deixen que un mico els redacti els titulars) i em va sorprendre la següent afirmació:

lo que se infiere de ese 56% de insatisfechos es la "crisis de liderazgo" que se vive en las empresas españolas, caracterizadas por la incapacidad de los jefes para motivar a los empleados con demostrado talento. "Lo que más desmotiva y provoca abandonos", argumenta, "es la falta de transparencia y de equidad en el trato por parte de los jefes, no los salarios"


És a dir, que els nostres caps no estan capacitats per a motivar i liderar als seus grups de treball (d'entre els resultats de l'enquesta s'extreu que 4 de cada 5 caps està considerat com "inepte" pels seus subordinats).

Fa anys que treballo en diversos aspectes de la formació per a empreses i directius, especialment concentrat en el coaching, en el teambuilding i en la (pobreta, el que han fet amb tu) intel·ligència emocional. Els següents són una sèrie de comentaris de per riure per a aquells "caps" que se sentin identificats amb la notícia.

UN
Un grup té un líder. Si no és vostè, el cap, tranquil. Ràpidament apareixerà un jove amb (una mica de) talent que es convertirà en el líder del seu grup. Igual és vostè molt bon gestor, però no té ni idea de com liderar un grup. No importa. Ha d'assumir el seu nivell d'incompetència (això no és dolent, significa saber què és el que sap fer i què és el que no sap fer) i delegar la coordinació del seu equip en una altra persona que sí sàpiga fer-ho. Vostè pot dedicar-se a fixar objectius estratègics.

DOS
Un dels factors crítics que comporten l'èxit o no d'un grup de treball és la capacitat de delegació del seu líder. Si vostè no sap delegar, aprengui ràpid o la seva empresa/organització s'anirà a piqui. És dificil, ho sé, però també sé que és absurd que vostè ho intenti fer tot, si no per què té emprats? Els militars ho criden "cadena de comandament" i "exercir el comandament". Posi's vostè els galons més alts i faci funcionar la cadena.

Sé que el seu cap no va delegar en vostè mai i que si ell era cap és que la cosa li va anar bé sense delegar, però... s'ha plantejat alguna vegada per què Espanya està a la cua en productivitat? Potser sigui per això, sap?

TRES
La gent té idees. Això no és dolent, no les amagui ni s'espanti si algú li diu que ha tingut una. Confie en el meu, és millor escoltar-les, igual són bones. I si ha de veure amb canviar la forma de fer alguna cosa dintre de la seva empresa, presti'ls encara més atenció. Si no escolta als seus empleats, haurà d'escoltar als seus consultors quan li parlin de "reenginyeria de processos" o de "redisseny de processos" (i els consultors cobren més que els empleats, així que és millor no cridar-los molt).

Com va dir Eric Schmidt, President del comitè executiu i director executiu de Google, "les persones no treballen per diners, treballen per impacte" (veure comentari al blog de Ludo), així que faci'ls cas, posi en pràctica les seves idees per poc que siguin raonables i faci que tot el món sàpiga de qui és la idea. Atribuir-se les paleses d'un altre és molt lleig, no? Doncs el mateix passa amb les idees. A més, si són bones i funcionen, igual contribueix al fet que Espanya surti de la cua de la UE en investigació, desenvolupament i innovació.

QUATRE
Formació. Inverteixi en formació. Millorarà la seva productivitat i serà més competitiu. Inverteixi també a millorar les condicions de treball dels seus empleats. Així no se li aniran quan els hagi format!

Els joves canvien (canviem) d'empresa per a millorar les nostres condicions de treball, el que no implica necessàriament millorar el nostre salari (compte, depèn de l'empresa perquè és de pirates pagar 17.500 euros bruts a l'any a un enginyer superior en informàtica, com fan en alguna consultora el nom de la qual comença per COR- i pertany a un grup el nom del qual comença per ACC-). Millorar les condicions laborals significa no sortir a les 8, sinó a les 6. O permetre llegir el correu electrònic personal o tenir el messenger obert en hores d'oficina. O no haver de fer les coses per a ahir (recordi: haver de fer les coses per a ahir és un error de planificació).

CINC
Busqui el talent i l'estil. No deixi que els empleats amb talent ho malgastin en tasques rutinàries i, sobretodo, no sobrecarregui les agendes dels seus empleats. La saturació o sobrecàrrega de tasques (task saturation/task overload) és mortal de necessitat. La gent de Afterburner, Inc. ho expliquen a la perfecció. Un empleat amb talent sobrecarregat de treball s'anirà ràpidament a on l'estimin més. Conservi'l.

I fins a aquí 5 consells per a directius sobre com gestionar els seus equips. Només un consell addicional: busqui el talent on el pugui haver, no perdi el temps en segons quins llocs. Pensi que s'han hagut d'ajuntar una empresa de treball temporal i una universitat privada per a publicar aquestes obvietats en un estudi, ja sap per on no començar.

No hay comentarios: