22/11/06

Mobilitat i Web 2.0

Sona: Nine Inch Nails - The Hand That Feeds

L'entrada de Marc Alier en el seu blog sobre AJAX mobile torna a plantejar una reflexió personal que vaig fer fa uns mesos sobre l'aplicació d'AJAX a dispositius mòbils.

Després d'estudiar durant diverses setmanes les tecnologies que integren AJAX (JavaScript i XML) i les seves potencials aplicacions en dispositius mòbils vaig arribar a una sèrie de conclusions (pròpies, són la meva opinió, potser no compartida per altres/as) que intentaré condensar aquí.

En primer lloc, AJAX serveix per a unes coses molt extenses, però alhora molt determinades. El principal inconvenient és que és un llenguatge interpretat en el client (entenguem per client un telèfon mòbil, PDA o Smartphone), sempre que disposem d'un microbrowser que integri un parser XML com DOM. Actualment, només Opera Mobile (propietari), MiniMo (Mini-Mozilla, open source) i el nou navegador de Nokia (basat en Safari d'Apple, open source i del que es poden veure les seves característiques aquí)

Amb només 3 navegadors disponibles que suportin aquesta tecnologia, la seva capacitat d'extensió en petita. Siguem sincers, fins que Microsoft la incorpori a la seva Internet Explorer Mobile, la majoria dels usuaris no disposaran d'AJAX en els seus PocketPC/Smartphones i això limita la població que pugui gaudir dels seus serveis i avantatges. Per contra, existeixen altres tecnologies com XHTML, WAP o Java 2 Micro Edition, potencialment més extensibles donades la seva facilitat d'ús i el seu portabilidad (J2ME pot executar-se en qualsevol telèfon dels quals acceptin Java = "acceptin jocs"). AJAX mòbil queda, així, relegat a "permetre fer el que fèiem en el nostre ordinador convencional", és a dir: permetre visualitzar pàgines web amb contingut AJAX des d'un mòbil, smartphone o PDA. Un altre *greu* problema d'AJAX és la necessitat d'enviar una ingent quantitat de codi JavaScript dintre de la mateixa pàgina que conté la informació, així com l'overhead que genera el XML. Més informació transmesa és igual a més consum econòmic, ja que la tarificación de serveis mòbils es basa en KB pujats/baixats.

Però la mobilitat no consisteix a fer el mateix que fem des d'un ordinador convencional, ni fer-ho de la mateixa manera (l'opció de posar-se un portàtil sobre els genolls i connectar amb aquests productes d'ADSL mòbil és portabilidad, no mobilitat). Els conceptes han de ser diferents i la manera de treballar, també. Bona mostra d'això és l'accés a moodle mitjançant correu electrònic mòbil que ja usen a Japó o la possibilitat de publicar entrades en blogs pel mateix sistema que ofereix blogspot. Aquests mecanismes de connexió i interacció consumeixen menys amplada de banda (i menys diners, pel mateix argument d'abans) que AJAX i la navegació mòbil en Internet.

En definitiva, el problema se centra, una vegada més, en la correcta anàlisi del que volem fer, en la identificació dels requisits que tenim i en la implementación d'una solució que els satisfaci. Si volem navegar per internet i veure continguts AJAX? Llavors no en tindrem prou amb un telèfon mòbil, ni tan sols amb una PDA, sinó que necessitarem un ordinador portàtil amb cara i ulls (feu la prova. Instal·leu, si us cap, MiniMo en la vostra PDA i intenteu obrir una tiddlywiki. Trigarà aproximadament uns 3 minuts i us donarà 2 avisos que MiniMo està trigant massa a efectuar l'operació. Aquest és el resultat que vaig obtenir jo al fer la prova en la meva HP iPAQ h6340).

Si, per contra, el que volem és accedir a serveis de manera ràpida i còmoda, tenim millors solucions. L'alternativa d'accedir a ells mitjançant l'ús de correu electrònic mòbil pot ser la més eficient, però limita molt la nostra capacitat d'interacció amb els sistemes. XHTML pot oferir-nos un component extra d'usabilidad, però estem limitats (una altra vegada) per l'ús d'un navegador. J2ME millora les interfícies gràfiques d'usuari, és ràpid de desenvolupar i les aplicacions resultants són altament usables sigui com sigui el dispositiu en què s'instal·lin (vegeu Google gmail mobile, desenvolupat en J2ME).

Resumint: digue'm què vols fer i et diré quina és la tecnologia que necessites.

No hay comentarios: